www.fritzholte.com >>> Studiesirkler >>> Studiesirkel 2
Studiesirkel basert på Fritz C. Holtes bok "En annen verden er mulig"

Åpent brev til Ja til EU

fra Fritz C. Holte

 

Materiell til studiesirkel 2:  Innledning  |  Møte 1  |  Møte 2  |  Møte 3  |  Møte 4  |  Møte 5

Kopi av brev sendt som åpent brev

Oppegård, 14. Februar 2003.

Wenche Fossen,
Ja til EU,
Oslo

Kommentarer til mine vurderinger av styringsmulighetene i EU

I tiden framover kommer det til å være en debatt om hvorvidt Norge bør bli medlem av EU eller ikke. Det er å håpe at den ikke blir en skyttergravskrig der den enkelte bare kommuniserer med meningsfeller.

Jeg har skrevet en bok som heter "En annen verden er mulig - et alternativ til internasjonal markedsliberalisme". I den peker jeg bl.a. på at både i Norge og i andre industriland har vi i dag høy arbeidsløshet, et brutalt arbeidsliv for mange, meget skjev fordeling av inntekter og velferd, forvitring av velferdsstaten og økende politisk apati. Dette kaller jeg Problemene.

Jeg har også laget to studiesirkler som dels er basert på boka, dels på andre kilder. I studiematerialet til en av dem (Sirkel II) drøfter jeg EU-organenes evne til å styre. En av konklusjonene er at disse organene verken nå eller i framtiden vil kunne sørge for at en blir kvitt Problemne i EU. En annen konklusjon, som følger av den første, er at hvis det er et høyt prioritert mål for oss nordmenn å kunne bli kvitt Problemene, bør Norge ikke bli medlem av EU. (Studiematerialet fins på Internett på adressen www.fritzholte.com/bok 2002.html).

Ja til EU mener det er et sterkt argument for norsk EU-medlemskap at Norge bør være med på styringen av EU. Hvor sterk denne styringen vil kunne bli, avhenger imidlertid bl.a. av EU-organenes styringsevne. Jeg synes derfor at Ja til EU bør ha en mening om denne evnen. Mener Ja til EU at EU-organene vil kunne sørge for at en blir kvitt Problemene? Hvis Ja til EU svarer ja, hvordan begrunnes da dette svaret?. Har Ja til EU noen innvendinger mot premissene resonnementene og/eller konklusjonene i det studiematerialet jeg har laget om EU-organenes styringsevne? I så fall vil jeg oppfordre Ja til EU om å sende meg disse innvendingene. Å gjøre dette vil bidra til at vi unngår den skyttergravskrigen som er nevnt foran.

Visse ting tyder på at materialet i studiesirklene kommer til å bli brukt av mange. Det er vel et godt argument for at Ja til EU bør korrigere drøftingene mine på de punktene der Ja til EU måtte mene at det er behov for korreksjoner?

Eventuelle kommentarer fra Ja til EU vil nå fram til brukerne av det studiematerialet jeg har laget. Kommentarene vil nemlig bli lagt ut på hjemmesiden min på Internett som en del av studiematerialet.

Mvh
Fritz C. Holte

Merknad 29. mai 2003
Jeg har hittil ikke mottatt noe svar på dette brevet.

Tilbakemeldinger.   Tekniske feil meldes til webmaster